Harmaata


Jouluiloa sisustuslehden kannessa 2015,VT Wonen

Syksyllä valon vähentyessä ja sateiden lisääntyessä lisääntyy myös harmaus, tai se mikä harmaaksi koetaan. Tänä syksynä olen kiinnittänyt huomiota harmaaseen monella tasolla. Puhutaan näköalattomuudesta. Politiikka, talous ja ympäristö, kaikkia leimaa kriisi. Aikaa, jota elämme on verrattu 1930-lukuun, jolloin talous romahti ja nationalismi nousi. Toinen maailmansota syttyi. Tove Janssonin kerrotaan alkaneen kirjoittaa muumitarinoita talvisodan aikana, kun maalaaminen ei onnistunut. Hän koki että värit vain kuolivat ja kaikki muuttui harmaaksi.

Minua kiinnostaa se kuinka väritrendit tulkitsevat ajan henkeä, kuinka ulkoinen heijastaa sisäistä maailmaa.Näen harmautta yhteiskunnassa ja maailman tilanteessa. Pelkoa, sisäänpäin kääntymistä. Sattumalta monet trendit juuri nyt suosivat kylmiä ja harmaita sävyjä, sisustuksista ja vaatetuksesta tv-sarjoihin. Hillittyä, varovaista, viileää, etäännyttävää. Ei kovin elämäniloista tai kepeää.

Helsingin Guggenheimin havainnekuva, Moreau Kusunoki Architectes

Kun ärsykkeitä on liikaa, tunnetaan vetoa minimalistisuuteen. Sisustetaan koti valkoiseksi pyhäköksi. Tyhjennetään mieli ja asunto, hallitaan kaaosta pienessä mittakaavassa. Sitä paitsi värit on valjastettu ideologioiden ja puolueiden käyttöön. Sateenkaari, punainen, vihreä… Kun liput liehuvat, onko turvallisinta kääriytyä anonyymiin harmauteen? Tyyli on tapa hallita informaatiotulvaa, suljetaan jotain pois.

Viileää jännitystä, TV-sarja Sorjonen. Yle Kuvapalvelu.

Vaihtoehdottomuus on kuitenkin vain näennäistä. Maailma on monimuotoisempi kuin ohimenevä tyylisuuntaus tai trendi. Vaikka silmä tottuu siihen, mitä toistuvasti näkee ja muodostaa siitä standardin, väri ja valo ovat edelleen olemassa, kaikkine sävyineen. Samoin kriiseistä ja konflikteista huolimatta on olemassa iloa, hauskuutta ja myötätuntoa. Onneksi.


suositellut
uusimmat