Ateljee - työpaikka ja mielentila


Nyt työvälineet ovat laatikoissa odottamassa muuttomiehiä. Kerroksesta toiseen muuttaminen hollantilaistyylisessä kapeassa portaikossa ei ole fyysisesti riskitöntä eivätkä kaikki huonekalut mahdu portaita pitkin. Osa tavaroista nostetaan hissillä ikkunan kautta. Jos olisimme omin voimin pärjänneet, olisi muutto tapahtunut jo. Olen asian suhteen hieman malttamaton koska hinku päästä takaisin töihin on kova.

Mikä sitten on työtilassa tärkeää? Perusasiat ovat käytännöllisiä: riittävä valo, riittävästi tilaa omalle työskentelytekniikalle ja materiaaleille. Tila joka on omalle työlle varattu, jotta keskeneräisen työn voi jättää odottamaan jatkamista ja välineet ovat helposti saatavilla. Nämä olivat kunnossa ja aiemmassa työhuoneessani. Nyt saan myös vesipisteen ihan työpöydän viereen, luksusta akvarellimaalarille. Enemmän olen kuitenkin innoissani uuden studion tunnelmasta. Se on ylimmässä kerroksessa, jonka ikkunoista näkyy yli puiden latvojen ja kaupungin kattojen. Siellä on ruutuikkunat ja parveke… Jollain vaikeammin sanallistettavalla tavalla tavoitan huoneessa mielentilan joka tukee työn tekemistä. Käytännön vaatimuksista työtilan suhteen voi joustaa paljonkin jos tilassa on hyvä fiilis. Vettä voi aina säilyttää isoissa ämpäreissä, pöydän voi korvata vanerilevyillä jotka voi nostaa sivuun kun ei maalaa.

Kauan sitten minulla oli työhuone, josta olin pitkään haaveillut, mutta jossa en saanut mitään merkittävää aikaan, koska en itse ollut oikeassa mielentilassa. Olin keskittynyt puolustamaan omaa tilaani. Myöhemmin elin hyvin onnellista työskentelyjaksoa maalaten sängylle asetetulla vanerilevyllä minikokoisessa yksiössä, jonka ainoassa tuolissa kumppanini istui läppärinsä kanssa tekemässä omia töitään. Tilaa oli vähän mutta pään sisällä sitä oli paljon. Sieltä muuten on tämän postauksen kuvitus. Vuoden kuluttua maalasin valoisassa olohuoneessa työpöydällä, jonka toisessa päässä uinaili vauva. Rakkaita tulee niistä paikoista, joissa on kokenut onnellisia työskentelyn hetkiä, päässyt kiinni työhön. Työtila syntyy tekemisen kautta.

Jos miettii omia työskentelyolosuhteita tai on muutamassa niitä, kannattaa muistella parhaimpia tekemisen kokemuksia ja etsiä niistä oleellisia tekijöitä. Liittyikö hyvä fiilis aikaan, fyysisiin olosuhteisiin, tiettyjen ihmisten läsnäoloon (tai poissaoloon)? Mitä näistä voisi tuoda tämänhetkiseen tilaan – ja missä muodossa? Ehkä pelkästään jokin asia joka symboloi määrättyä tunnetta tai ajanjaksoa on riittävä tuomaan oikean työvireen. Kun on tehnyt pitkään töitä samassa paikassa, se saattaa olla yksinkertaisesti liian täynnä vanhaa. Projekteja, jotka eivät enää etene, sitä kaikkea sälää, jota kertyy. Välillä on hyvä tehdä tilaa ympärilleen, että jokin uusi voi taas alkaa.

Blogini ei ole päivittynyt muutamaan viikkoon, koska paljon on ollut tekeillä. Olen parhaillaan muuttamassa uuteen työtilaan – vaikka en kovin kauas – kerroksesta toiseen oman katon alla. Työhuone kodin yhteydessä on minulle ihanteellisin ratkaisu: voin tehdä työtä aina kun siihen on aikaa. On mukavaa viipyillä työhuoneessa silloinkin kun ei tee varsinaista työtä, huoltaa pensseleitä ja järjestellä värituubeja.

#luovuus #maalaaminen #olosuhteet #työhuone #työskentely

suositellut
uusimmat
blogiarkisto
kategoriat
No tags yet.
seuraa
  • Facebook Basic Square
  • Black Instagram Icon

© 2016 by Liisa Aholainen